تبریزتریپ

Nazar-Amulet
تبریزتریپ به شما نیاز دارد!

کارخانه چرم‌سازی خسروی (دانشکده هنر تبریز)

آخرین بروزرسانی در یکشنبه، 5 فروردین 1397

کارخانه قدیمی چرم سازی خسروی، نمونه زیبای معماری سنتی تبریز می‌باشد.

مجموعه پردیس دانشگاه هنر اسلامی تبریز در ضلع جنوبی چهارراه حکیم نظامی و در محل سابق کارخانه چرم سازی خسروی قرار گرفته‌است؛
مساحت این مجموعه ۳۶٬۰۰۰ متر مربع شامل ۸ ساختمان سه‌طبقه و یک‌طبقه می‌باشد. مرمت مجموعهٔ پردیس از سال ۱۳۷۶ خورشیدی شروع شده و در همین راستا ساختمان‌های فرسوده به آمفی‌تئاتر، ساختمان اداری، سالن ورزشی، سلف سرویس و کتابخانه تغییرکاربری داده‌اند؛
همچنین توربین‌ها و ژنراتورهایی که در بخش تأسیسات کارخانهٔ چرم‌سازی باقی مانده‌اند، مرمت و بازسازی شده و به‌عنوان موزهٔ صنعتی مورداستفاده قرار خواهند گرفت.

این مجموعه به شماره ۲۷۹۱ تحت نام مجموعه ساختمانهای کارخانه چرم خسروی در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
پس از انتقال تجهیزات این کارخانه به خارج شهر تبریز و با پیگیری و همکاری مسئولین دانشگاه صنعتی سهند، به منظور ایجاد دانشگاه هنر اسلامی در محل این کارخانه، از طرف استانداری به دانشگاه هنر اسلامی تبریز اهداء گردید.
این مجموعه شامل ۸ بنا می‌باشد که ۴ بنای آن ۳ طبقه بوده و بقیه به صورت یک طبقه می‌باشند ودر کل ترکیب بناهای دو طبقه و یک طبقه همراه با دو منار (دودکش)، در کنار همدیگر چشم‌انداز زیبایی را به کل مجموعه می بخشد.
مر‌مت این مجموعه از سال ۱۳۷۶آغاز شده است ودر حال حاضر نیز ادامه دارد و در طی مر‌مت تعدادی از سالن ها تغییر کاربری داده شده است.
کارخانه چرم خسروی سومین کارخانه چرم سازی تبریز بعد از چرم میهن و چرم ایران بود.

چرم خسروی در سال ۱۳۱۰ همزمان با کبریت سازی صدقیانی و ممتاز و کارخانه پشمینه تاسیس شد و در سال ۱۳۱۱ به بهره برداری رسید.
این کارخانه به جز چرم و کفش در زمان جنگ جهانی دوم پوتین نظامی و کفش اسب سواری هم تولید می کرد. گویا صادرتی هم داشته از جمله سفره چرمی که در گاو صندوق هتل پولمن شهر پولتای ایتالیا نگهداری می شود.
تا سال ۴۷ کارخانه روال عادی خود را داشت اما در سال ۴۸و ۴۹ به علت ضرر سهامداران کارخانه تعطیل شد تا بالاخره با اجازه از دربار مدیریت کارخانه به حمایت از صنایع داده می شود.
از سال ۵۸ شرکت چرم خسروی عضو گروه صنعتی ملی تحت پوشش صنایع ملی ایران اداره می شد تا سال ۶۶ که به علت توسعه شهر کارخانه درون بافت مسکونی قرار گرفت و به جهت مسائل بهداشتی به شهرک صنعتی شهید سلیمی انتقال یافت.


۱. اگر خاطره یا تجربه‌ای درباره این مکان دارید اینجا بهترین جا برای به اشتراک‌گذاری اون هست.

۲. لطفا فقط دیدگاه، خاطره یا تجربیات‌تون در مورد مکان فوق رو اینجا بنویسید. برای تماس با ما یا مشارکت در پروژه به صفحه تماس با ما مراجعه کنید.