تبریزتریپ

Nazar-Amulet
تبریزتریپ به شما نیاز دارد!
Travels Cover
وبلاگ تبریزتریپ

قطار رایگان تبریز-جلفا (منطقه آزاد تجاری ارس)

پنجشنبه، 24 اسفند 1396

فرصتی مناسب برای سفر رایگان، خرید و گردش در منطقه تاریخی و تفریحی منطقه ازاد ارس (آراز)

از ۲۰ اسفند لغایت ۲۰ فروردین ۱۳۹۷
حرکت از تبریز: ساعت ۷:۳۰
حرکت از جلفا: ساعت ۱۹

یوسف داداش زاده معاون فرهنگی و گردشگری منطقه آزاد ارس گفت : این قطار از ۲۰ اسفند ۹۶ تا ۲۰ فروردین ۹۷ به مدت یک ماه قطار تبریز – جلفا رایگان در اختیار گردشگران نوروزی ارس قرار می گیرد.
وی افزود : این قطار هر روز راس ساعت ۷:۳۰ از تبریز به مقصد جلفا حرکت کرده و راس ساعت ۱۹ از ایستگاه جلفا به سمت تبریز بازخواهد گشت.
داداش زاده با اشاره به اجرای برنامه های متنوع و جذاب منطقه آزاد ارس در نوروز ۹۷ خاطرنشان کرد: پیش بینی می شود با توجه رشد کمی و کیفی برنامه های نوروزی، امسال میزان استقبال گردشگران از ارس به مراتب بیشتر شده و خدمات رایگان قطار گردشگری نیز به افزایش حضور گردشگران در منطقه کمک خواهد کرد.

همچنین خاطرنشان می‌شویم که قطار تهران تبریز و ادامه دار جلفا روز های زوج  ( شنبه ، دوشنبه ، چهارشنبه ) ساعت ۲۰/۳۰ از تهران حرکت میکند . ساعت ۹ صبح به تبریز میرسد صبح  ساعت ۹/۴۵ دقیقه از تبریز به جلفا حرکت میکند و ساعت ۱۳ به جلفا میرسد  در ضمن برگشت  قطار کوپه ای  جلفا به تبریز و تهران ساعت ۱۸/۱۰ دقیقه از جلفا میباشد. ساعت ۲۱/۱۰ دقیقه به تبریز میرسد و ساعت ۲۲/۱۵ دقیقه از تبریز به تهران حرکت میکند که در این فاصله یک ساعت مسافرین تهران هم پیاده میشوند و دوباره بعد از نظافت کوپه ها سوار می‌شوند.

اتوبوس‌های BRT سراسری تبریز

پنجشنبه، 17 اسفند 1396 اتوبوس‌های BRT سراسری تبریز

شاید اصلی ترین قدم در کاهش ترافیک و آلودگی هوا کاهش تردد وسائط نقلیه شخصی باشد که تنها با توسعه حمل و نقل عمومی کارآمد محقق خواهد شد.

استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی یکی از اصلی ترین راهکارهایی است که به صرفه بودن از نظر اقتصادی، کاهش ترافیک و آلودگی هوا و ایمن بودن از مزایای آن برشمرده می شود..

طی سال های گذشته شهرداری تبریزایجاد خطوط BRT را در دستور کار قرار داد گرچه در ابتدای این طرح بسیاری از کارشناسان و شهروندان از اینکه بخشی از خیابان در اختیار اتوبوس ها قرار گیرد ناراضی بودند اما با توجه به مزایای اتوبوس های تندرو، خدمات دهی گسترده این خطوط اکنون یکی از اصلی ترین مطالبات شهروندان است و از دلایل موفقیت‌آمیزبودن این سامانه کاهش فاصله دسترسی مردم، جابه‌جایی روزانه قابل توجه مسافر و کاهش ترافیک تبریزمیتوان اشاره نمود.

فقدان خدمات رسانی یکپارچه قطار شهری در تبریز و ایجاد سامانه اتوبوسهای تندرو، جایگزینی مناسب برای جابجایی حجیم ، سریع ، راحت و ارزان، جان تازه ای به حمل ونقل عمومی درکلانشهر تبریز بخشیده است که با افتتاح و راه اندازی ۵۰ دستگاه اتوبوس دو کابین جدید با اعتبار ۳۳۰ میلیارد ریال در اسفند ۹۵ این سامانه را با عمر متوسط ۵ سال به یکی از جوانترین ناوگان های فعال در سطح کلانشهر ها تبدیل کرده است .

با توجه به گذشت ۹ سال از خدمات رسانی دومین سامانه BRT کشور در تبریز میتوان عنوان کرد که تاثیرگذاری خدمات رسانی اتوبوسهای این سامانه در سفرهای درونشهری بحدی است که کوچکترین نارسائی ، بیشترین دقت افکار عمومی را بدنبال داشته است و بهره گیری گروههای مختلف اجتماعی از این سامانه جایگاه مثبت و غیرقابل انکار این نوع از خدمات را بیش از پیش نمایان کرده است و شهروندانی که پای ثابت و مسافر همیشگی مسیر۳۶ کیلومتری خط بی.آر.تی از میدان بسیج بطرف راه آهن هستند، بر این نکته هم اذعان دارند که از زمان راه‌اندازی این مسیر ، تغییرات خوبی در کاهش ترافیک مسیر و کاهش زمان سفر در مسافرتهای درونشهری ایجاد گردیده است.

اما خدمات رسانی در سامانه BRT با مشکلاتی از جمله ورود موتورسوارها و خودروهای شخصی و حتی جولان عابران پیاده مواجه است که این امر مشکلات متعددی را برای مسافران این خط و اتوبوسرانان به وجود آورده است.

از زمان راه اندازی اتوبوس های بی آر تی تبریز معدود حوادث به وقوع پیوسته به دلیل کم توجهی عابران پیاده برای عبور ومرور ازمسیرهای خط کشی شده می باشدکه نقش عابران پیاده در وقوع چنین حوادثی کمتر از رانندگان بی ار تی نبوده است و کاهش ۸۰ درصدی سوانح فوتی و جرحی در ناوگان حمل ونقل عمومی تبریز، بویژه در سامانه تندرو در سال ۹۵ حاکی از ارائه خدمات ایمن و سالم توسط اتوبوسرانان آموزش دیده ، تلاشگر و فهیم می باشد.

یافته های موجود نشان می دهد که خدمات رسانی یک دستگاه اتوبوس دو کابین برابر با تردد ۱۲۰ وسائط نقلیه شخصی بوده که با احتساب فعالیت روزانه بیش از ۹۰ دستگاه اتوبوس در این سامانه و با مد نظر قرار دادن فعالیت ۱۶ ساعته این سامانه، از تردد ۸۶۴۰۰ دستگاه خودروی سواری در مهمترین کریدور اصلی کلانشهر تبریز کاسته شده که تاثیرات زیست محیطی و کاهش آلودگی هوا قطعا” ملموس و غیر قابل انکار می باشد.

در پایان، رویداد تبریز ۲۰۱۸ فرصت ارزشمندی است برای گسترش ، نوسازی و تقویت ناوگان حمل و نقل عمومی، بویژه توسعه خطوطBRT که این مهم یکی از دغدغه های اصلی شهرداری تبریز و مجموعه دست اندرکاران و کارشناسان حمل و نقل و ترافیک شهری بوده و با برنامه ریزیها و اقدامات انجام گرفته افقهای روشنی برای کهن شهر تبریز در حوزه حمل و نقل عمومی متصور می باشد.

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان

قونقا (تراموا) تبریز

پنجشنبه، 17 اسفند 1396

پیشینه استفاده از شکل نخستین قطار شهری در تبریز به بیش از یک صدسال پیش برگشته و این شهر در آن زمان شاهد راه‌اندازی نخستین تراموا کشور برای جابه‌جایی مسافران بود. قاسم خان والی، نخستین شهردار تبریز که فارغ‌التحصیل مدرسه نظامی سن-سیر بود به دلیل آشنایی با جامعه آن روز اروپا می‌خواست تبریز را نیز وارد جهان مدرن کند، از این رو وی ۷۴ سال پس از تأسیس نخستین تراموا در اتریش در سال ۱۸۲۷، تراموا تبریز را در سال ۱۹۰۱ میلادی به کار انداخت.

این وسیله نقلیه که در بدو تأسیس با عاریت گرفتن از کشورهای اروپایی با نام «تراموا» آغاز به کار کرد، پس از اشغال آذربایجان از سوی نیروها تزاری در ۱۲۸۸، «قونقا» نامیده شد و میدان محل استقرار آن تا امروز قونقا باشی نامیده می‌شود. «قونقا» یا تراموا از ۱۲۸۰ تا ۱۳۲۰ به مدت ۴۰ سال در تبریز، مردم را در فاصله ایستگاه راه‌آهن این شهر تا قونقا باشی جابه‌جا می‌کرد. نیروی محرکه واگن‌های تراموا یا قونقا، اسب‌ها بودند که واگن را روی ریل به حرکت درمی‌آوردند.
بخشی از مجموعه قطار شهری تبریز را تراموا تشکیل خواهد داد که مراحل مطالعاتی آن در خط ۴ متروی تبریز از سال ۱۳۹۴ آغاز شده‌است. از تراموا برای جابجایی مسافران در سه مسیر زیر به طول کلی ۵۰ کیلومتر استفاده خواهد شد:

  • خط ۴ متروی تبریز: این مسیر به صورت U-شکل، در دو مسیر رفت و برگشت و به طول ۱۶ کیلومتر از میدان آذربایجان آغاز شده و در امتداد بزرگراه آزادی (کمربندی) با عبور از نصف راه و آبرسان به یوسف آباد ختم می‌شود.
  • خط ۵ متروی تبریز: حد فاصل تبریز و شهر جدید سهند.
  • حد فاصل میدان راه آهن تا میدان ساعت.
    بر اساس تفاهم نامه‌ای که میان شهرداری تبریز و شرکت آلمانی «اشلیگل» در ۷ اسفند ۱۳۹۳ امضا شد، مقرر شد، مدیریت، انتقال تکنولوژی و نظارت عالی بر جنبه‌های تجهیزاتی و عمرانی پروژه تراموای تبریز با برخورداری از استانداردهای اروپایی انجام می‌شود. همچنین بر اساس این تفاهم نامه قرار شد پروژه از لحاظ مالی، توسط گروه مالی ایرانی همکار شرکت اشلیگل آلمان حمایت شود.

طبق این تفاهم نامه، شرکت طرف قرارداد موظف شده تا در زمان ساخت، تکنولوژی آن را به کارخانه ماشین سازی و گسترش صنایع ریلی تبریز انتقال دهد. همچنین انتقال دانش مربوط به این سیستم به دانشگاه صنعتی سهند توسط این شرکت صورت خواهد گرفت. هزینه احداث تراموا در خط ۴ مترو، در حدود ۱۰۰ میلیون یورو برآورد شده‌است.

مترو تبریز

پنجشنبه، 17 اسفند 1396 مترو تبریز

مترو تبریز مجموعه قطارشهری و تراموا در شهر تبریز است که مطالعات آن در ۱۳۸۰ و عملیات اجرایی نیز از ۱۳۸۴ آغاز شده و در ۱۳۹۴ بخشی از آن گشایش یافت. پیشنهاد نخستین احداث مترو در تبریز در ۱۳۶۹ مطرح شده بود که بنا به دلایلی، تا ۱۳۷۹ منتفی ماند. مترو تبریز از ۵ خط (شامل ۴ خط اصلی و ۱ خط حومه) به طول کلی ۱۰۰ کیلومتر تشکیل شده‌است.  بخشی از این مجموعه شامل تراموا به درازا کلی ۵۰ کیلومتر خواهد بود که مطالعات آن از ۱۳۹۴ آغاز شده‌است.

در حال حاضر فاز ۱ و ۲ خط ۱ متروی تبریز به طول ۱۱ کیلومتر از ایستگاه متروی ائل‌گلی تا ایستگاه میدان ساعت در حال بهره‌برداری است.

پیشنهاد اولیه احداث مترو

موضوع مطالعه و احداث قطار شهری تبریز، برای نخستین بار در دی ماه سال ۱۳۶۹ توسط نمایندگان تبریز در مجلس شورای اسلامی مطرح گردید و در نهایت قرار شد، احداث قطار شهری تبریز در برنامه کاری مسئولان قرار گیرد. سپس طی حکمی از سوی استاندار وقت، مسئول مطالعات و مجری قطار شهری تبریز انتخاب شده و در محل شهرداری مستقر گردید. امّا به دلیل عدم امکان استفاده از بودجه شهرداری و نیز عدم وجود منابع دیگر برای تأمین هزینه‌های احداث قطار شهری، موضوع مسکوت ماند. در سال ۱۳۷۵ مجدداً موضوع احداث قطارشهری تبریز قوت گرفته و مذاکراتی توسط استاندار وقت با شرکت اتریشی «اشکودا» انجام شده و مقرر شد که اطلاعات مربوط به حجم ترافیک خیابان‌های اصلی شهر به نمایندگان شرکت مذکور تحویل داده شود که بررسی‌های لازم کارشناسی را انجام دهند؛ ولی به علت مسائل سیاسی فی‌مابین مجدداً پی‌گیری طرح قطار شهری تبریز به حالت رکود بازگشت.

طرح نهایی احداث قطار شهری

در سال ۱۳۷۹، شهرداری تبریز مطالعات جامع ترافیکی شهر تبریز را به مشاور «سبزینه راه» واگذار نمود. مشاور مذکور در مطالعات امکان‌سنجی به این نتیجه رسید که سه کریدور مسافرخیز از ظرفیت قطار شهری برخوردار است. با توجّه به رشد روزافزون سفرهای درون‌شهری در تبریز و ضرورت استفاده از سامانه حمل‌ونقل ریلی در راستای کاهش مشکلات ترافیکی، مطالعات خطوط قطارشهری تبریز انجام و شبکه قطارشهری تبریز شامل ۴ مسیر، جمعاً به طول ۶۰ کیلومتر و ۶۳ ایستگاه به علاوهٔ مسیر حومه به سهند طراحی گردید.

افتتاح

متروی تبریز به صورت رسمی از ۵ شهریور ۱۳۹۴ با راه‌اندازی فاز نخست خط ۱، در حد فاصل ایستگاه ائل‌گلی تا ایستگاه استاد شهریار به بهره‌برداری رسید. فاز دوم این خط نیز در حد فاصل ایستگاه استاد شهریار تا ایستگاه میدان ساعت در ۲۸ بهمن ۱۳۹۵ راه‌اندازی شد.

سازمان

«سازمان قطار شهری تبریز» در سال ۱۳۸۰ خورشیدی تأسیس و راه‌اندازی شده‌است. هیئت مدیرهٔ این سازمان از ۵ نفر اصلی و یک نفر علی‌البدل شامل شهردار، مدیر سازمان قطار شهری، معاون عمرانی استاندار و ۳ نفر صاحب‌نظر تشکیل پیدا کرده‌است. شورای سازمان قطار شهری تبریز نیز متشکل از استاندار، شهردار و یک نفر کارشناس می‌باشد. در حال حاضر «محمدصادق پشمینه آذر»، مدیرعامل این سازمان است.

خطوط

متروی تبریز از پنج خط (شامل چهار خط اصلی و یک خط حومه) به طول ۱۰۰ کیلومتر تشکیل شده‌است.

خط ۱: به طول ۱۷٬۲ کیلومتر با ۱۸ ایستگاه از میدان ائل‌گلی آغاز و از طریق بلوار حمید باکری و ۲۹ بهمن، خیابان امام خمینی، چهارراه محققی، باغ گلستان و خیابان خیام به کوی لاله ختم می‌شود. حدود ۸ کیلومتر به صورت تونل عمیق طراحی شده و عملیات حفاری آن با دو دستگاه حفاری تونل در عمق حدود ۱۶ تا ۲۵ متری انجام گرفته‌است.
خط ۲: به طول حدود ۲۲٬۴ کیلومتر شامل ۲۰ ایستگاه از محدوده زمین‌های قراملک (کارخانه کود آلی) شروع شده، از طریق خیابان وحدت و میدان قراملک (اولین ایستگاه) و پس از عبور از زیر خیابان آخونی، خیابان قدس، سه راه امین، میدان دانشسرا، وارد خیابان عباسی شده و تا میدان شهید فهمیده امتداد یافته و در ادامه به سمت سه راهی ولیعصر، میدان استاد معین و در نهایت در میدان بسیج خاتمه می‌یابد.
خط ۳: به طول حدود ۱۵ کیلومتر و شامل ۱۴ ایستگاه از فرودگاه بین‌المللی شهید مدنی تبریز آغاز وبا عبور از میدان بزرگ آذربایجان و خیابان انقلاب اسلامی، از طریق میدان دانشسرا و خیابان ارتش به پایانه بزرگ اتوبوس‌های بین شهری تبریز واقع در بزرگراه شهید کسائی ختم می‌شود.
خط ۴: به شکل تراموا و به طول ۱۵٬۴ کیلومتر شامل ۱۸ ایستگاه به شکل حلقوی از میدان آذربایجان شروع می‌شود و بعد از عبور از میدان جهاد (فلکه دانشگاه) و آبرسان از طریق بزرگراه کمربندی تبریز به بزرگراه پاسداران می‌رسد. این خط سه خط دیگر را به هم ارتباط می‌دهد.
خط ۵ تبریز-سهند: در محل ایستگاه ۱۸ با خط یک دارای ایستگاه مشترک بوده و با عبور از مقابل کارخانه تراکتورسازی به سمت سهند ادامه خواهد یافت. جابجایی مسافران در این مسیر از طریق تراموا انجام خواهد گرفت.
از میان این مسیرها در حال حاضر تنها بخشی از خط ۱ در حد فاصل ایستگاه ائل‌گلی و ایستگاه میدان ساعت در حال بهره‌برداری است.

ویژگی‌ها

کار ساخت خط یک مترو تبریز در بعضی بخش‌ها به عنوان رکورد دار کارهای عمرانی در استان و کشور به‌شمار می‌آید، از جمله

  • بزرگترین ایستگاه متروی ایران: ایستگاه لاله با ۲۱ طبقه بزرگترین ایستگاه مترو کشور ایران می‌باشد.
  • بزرگترین مناقصه سال ۱۳۸۹ شهرداری تبریز: پروژه دپوی لاله به عنوان بزرگترین مناقصه عمران شهری سال ۱۳۸۹ در استان آذربایجان شرقی به ارزش ۳۳۰ میلیارد ریال
  • سومین خطوط میان مترو کلانشهرهای کشور پس از تهران و کرج
  • سریعترین رکورد در سگمنت‌گذاری در کشور ایران: سگمنت‌گذاری تونل‌های مترو کشور

ترمینال مسافربری تبریز

پنجشنبه، 17 اسفند 1396

سازمان پایانه های مسافربری شهرداری تبریز، در راستای ارائه خدمات مطلوب و بهینه به همشهریان عزیز و مسافرین محترم همسو با کلانشهرهای کشور در سال ۱۳۷۴ تاسیس و فعالیت خود را آغاز نمود.
پایانهٔ مسافربری مرکزی تبریز یا ترمینال مرکزی تبریز، بزرگ‌ترین و مهمترین پایانه مسافربری در تبریز و غرب ایران است. این پایانه مسافری، در جنوب تبریز و در حاشیه آزادراه شهید کسایی واقع شده است. با راه‌اندازی این پایانه، ترمینال قدیم تبریز که در مرکز شهر در تقاطع خیابان‌های فلسطین (ملل متحد سابق) و محققی (امین سابق) واقع شده بود، تعطیل گردید.
ترمینال مراکز خرید، مراکز خدمات عمومی و رفاهی، سالن انتظار، سالن مسافرگیری، محل بازی کودکان، اتاق مادر و کودک، نمازخانه، سالن‌های انتظار و مسافرگیری، ۱۸ گیشهٔ بلیط‌فروشی، رستوران، کافی شاپ و فود کورت، کتابخانه، بخش اداری، شعب بانک، پارکینگ خودروهای سواری با ظرفیت ۹۰۰ خودرو، آسانسورهای پنج‌گانه و پله‌های برقی از بخش‌های مختلف طبقه‌بندی ترمینال تبریز به شمار می‌رود. ساختمان اصلی پروژه در سه طبقه به مساحت ۲۲ هزار مترمربع و در ارتفاع‌های مختلف طراحی شده و در نماسازی نیز از ترکیب کامپوزیت و شیشه استفاده شده است. در معماری ساختمان نیز، تاج ویژه‌ای در آن طراحی و اجرا شده است.
مطالعه و طراحی پروژه احداث ترمینال جدید تبریز در جنوب شهر، در سال ۱۳۶۶ و با در نظر گرفتن فضایی به وسعت ۳۰ هکتار آغاز شده و دو سال طول کشید. این پروژه در سال ۶۸ وارد مرحله عملیاتی شد و در سال ۷۴ فاز اول آن در ۲۲ هکتار به پایان رسید. با این حال، قسمت اصلی پروژه که همان ساختمان مرکزی است، باقی ماند، با افتتاح فاز نخست در سال ۷۴، پروژه عملاً تعطیل شد و این تعطیلی ۱۷ سال طول کشید.

عملیات اجرایی فاز دوم پروژه در سال ۹۱ و در فضایی به وسعت ۷٬۵ هکتار شروع شده و در ۲۰ اسفند ۱۳۹۴ به صورت رسمی افتتاح شد. برای اجرای این پروژه از سال ۱۳۶۸ تا ۱۳۹۴، ۸۰ میلیارد تومان هزینه شد.

منبع: ویکی‌پد, تبریز-ایران

ایستگاه راه‌آهن تبریز

پنجشنبه، 17 اسفند 1396

ایستگاه راه‌آهن تبریز در سال ۱۲۹۵ خورشیدی با بهره‌برداری از محور تبریز-جلفا به‌طول ۱۴۹ کیلومتر در تبریز افتتاح شد؛ و پس از آن در سال ۱۳۳۷ خورشیدی محور تبریز-تهران به‌طول ۷۴۸ کیلومتر به بهره‌برداری رسید.

طراح اولیه این ایستگاه معمار فرانسوی فرنان پویون می‌باشد. طراح ساختمان جدید این ایستگاه حیدر غیایی بوده‌است. این ساختمان در اسفند ماه ۹۵ به ثبت ملی رسید. از ویژگی‌های برجستهٔ ایستگاه راه‌آهن تبریز می‌توان به حمل و نقل بین‌المللی کالا به ترکیه و اروپا از طریق محور تبریز-رازی، حمل و نقل بین‌المللی کالا به جمهوری خودمختار نخجوان از طریق محور تبریز-جلفا و تنها خط برقی راه‌آهن در ایران (خط برقی تبریز-جلفا) اشاره کرد. دومین خطی که پس ازتکمیل راه آهن سراسری اقدام به ساخت آن گردید، خط تهران – تبریز است که در سال ۱۳۳۷ خورشیدی به‌طول ۷۴۸ کیلومتر به بهره‌برداری رسید.
قطار اتوبوسی تبریز به جلفا هر روز ساعت ۷/۳۰ دقیقه از راه آهن تبریز حرکت می‌کند. در ضمن قطار محلی و اتوبوسی است. در تعطیلات نوروزی قطار اتوبوسی تبریز جلفا رایگان است. ساعت برگشت از جلفا ساعت ۱۹ می‌باشد.

منبع: ویکی‌پدیا