تبریزتریپ

Nazar-Amulet
تبریزتریپ به شما نیاز دارد!
کلیسای مریم مقدس

کلیسای مریم مقدس تبریز

آخرین بروزرسانی در یکشنبه، 26 فروردین 1397

بر روی نقشه

تور سه‌بعدی

کلیسای مریم مقدس یکی از کلیساهای مسیحیان تبریز است. کلیسای مریم مقدس بزرگترین و قدیمی‌ترین کلیسای تبریز است و مراسم بزرگ ملی مذهبی کلیسای حواری ارمنی در این کلیسا برگزار می‌شود. این کلیسا در انتهای خیابان شریعتی (شهناز شمالی)، نبش میدان نماز واقع شده است.

تاریخ

بنای اولیهٔ این ساختمان، بر طبق قدیمی‌ترین سنگ قبر موجود در آن، به حدود سال‌های ۸۷۹ تا ۹۷۹ خورشیدی (۱۵۰۰ تا ۱۶۰۰ میلادی) باز می‌گردد. کلیسا دارای سردر سنگی است که با توجه به تزیینات، نوع قوس و ویژگی‌های معماری به کار رفته در آن می‌توان قدمت آن را به سده هفتم هجری (۱۲۰۰ تا ۱۳۰۰ میلادی) و هم دوره با حکومت ایلخانان مغول در ایران نسبت داد.
پس از زمین‌لرزه تبریز در ۱۱۵۸ خورشیدی (۱۷۸۰ میلادی)، با استناد به کتیبهٔ نصب شده در آن، در ۱۱۶۱ خورشیدی (۱۷۸۲ میلادی) به سبک دوران صفویه بازسازی شده است.
کلیسای مریم مقدس تبریز دارای حیاط مشجری است که نخستین چاپخانهٔ تبریز نیز در آن ساخته شده است. در ۱۲۶۷–۱۲۶۸ خورشیدی (۱۸۸۹ میلادی) به کوشش اسقف «استپانوس مختیاریان»، خلیفهٔ ارمنیان آذربایجان، یک دستگاه ماشین چاپ برای رفع نیازهای مدرسهٔ «آرامیان» تهیه شد.

معماری کلیسا

کلیسای مریم مقدس تبریز به سبک معماری ارمنی ساخته شده. این شیوهٔ ساخت مربوط به سده‌های هفتم تا نهم میلادی در ارمنستان است. این بنا با داشتن مصالح و شیوه‌های ساخت متفاوت معرف چندین دورهٔ ساخت است؛ دیوارها و ستون‌های بنا از سنگ و آجر و طاق آن آجری است و نمای خارجی آن از سنگ نتراشیده و آهک، نما کاری شده است. پس از زلزله تبریز، این کلیسا به صورت کامل تخریب و به ویرانه‌ای تبدیل شد و کلیسای فعلی بر روی همان بنای قبلی و با استفاده از مصالح باقی مانده از آن بار دیگر، مطابق پلان اولیه اما به سبک صفویه ساخته شد. ساخت بنای مجدد کلیسا در ۱۱۶۱ خورشیدی (۱۷۸۲ میلادی)، آغاز و در ۱۱۶۴ خورشیدی (۱۷۸۵ میلادی)، پایان یافت.

منبع: ویکی‌پدیا

وحید نادر شاگرد اتوبوس

دو اطلاع جالب از این کلیسا که کمتر کسی از آن خبر دارد اولی اعتراض شدید اولین شهید محراب آیت ا… قاضی طباطبایی؛ به شهردار وقت که قصد تخریب قستهای بیشتری از املاک کلیسا به بهانه تعریض یا احداث خیابان را داشتند که وقتی با بی توجهی مسئولان وقت شهر مواجه میشوند روز بعد همه علمای شهر را جهت ممانعت از تخریب یا یا تصرف بیشتر بسیج نموده و در محل حضور پیدا میکنند و همزمان نامه نگارهای های گسترده ای صورت میدهد و موجب حفظ کلیسا میشوند و دوم مادر شهید ارمنی دفاع مقدس؛ دراین کلیسا با قبول سفارش بافتنی زندگی خود را میگذارند که اغلب سفارش دهنده هایش خانواده های مسلمان هستند (البته تاکنون دوبار در تلویزیون اشاره شده است)

جمعه، ۲۴ بهمن ۱۳۹۹


۱. اگر خاطره یا تجربه‌ای درباره این مکان دارید اینجا بهترین جا برای به اشتراک‌گذاری اون هست.

۲. لطفا فقط دیدگاه، خاطره یا تجربیات‌تون در مورد مکان فوق رو اینجا بنویسید. برای تماس با ما یا مشارکت در پروژه به صفحه تماس با ما مراجعه کنید.