تبریزتریپ

Nazar-Amulet
تبریزتریپ به شما نیاز دارد!

تفرجگاه کوهستانی عینالی

آخرین بروزرسانی در یکشنبه، 13 اسفند 1396

بر روی نقشه

تور سه‌بعدی

تفرجگاه جنگلی و کوهستانی عینالی یا بام تبریز که با اخیرن با نام عون بن علی نیز خوانده می‌شود، کوه و آتشکده‌ای بر فراز رشته‌کوه سرخاب در شمال شهر تبریز است. از نظر تاورنیه در سفرنامهٔ خود، پیش از ورود اسلام به ایران در محل کنونی آرامگاه عون بن علی، آتشکده و معبدی بوده که پس از اسلام به زیارتگاه تبدیل شده‌است. این مکان که در چندسال گذشته پیوسته درحال توسعه بوده و چندین المان و ویژگی من‌جمله دریاچه مصنوعی، آبشار، تلکابین و حیات وحش محافظت شده به آن اضافه شده است. عینالی میعادگاه ورزشکاران و کوهنوردان تبریز در صبح روزهای تعطیل است.

 دریاچه مصنوعی عینالی، تلکابین و حیات وحش حفاظت‌شده عینالی

دریاچه‌داغ‌گولی

دریاچه‌داغ‌گولی

دریاچه‌ داغ‌گولی عینالی در فضایی به وسعت حدود ۲۰ هزارمترمربع با گنجایش ۵۴ هزارمترمکعب ذخیره آب همراه با پیاده‌راه و دیوارسنگی پیرامون آن بطول ۴۵۰ متر با هدف تجمیع منابع آبی، افزایش رطوبت محیط و ایجاد محلی آرام و دلنشین برای اوقات فراغت شهروندان عزیز و مهمانان گرامی به بهره‌برداری رسید.

نله‌کابین تبریز

تله‌کابین تبریز

یکی از مهمترین تفریح‌ها و جاذبه‌هایی که در تفرجگاه عینالی وجود دارد،‌ تله‌کابین تبریز، عینالی یا عون بن علی‌ست. فاز اول این پروژه در سال ۱۳۸۹ افتتاح و با استقبال زیاد مردم و گردشگران مواجه شد. تله کابین تبریز قرار است در سه فاز به بهره‌برداری برسد و بخشی از پروژه تفرجگاه عون بن علی و پارک طبیعت است. کار عملیات اجرایی این تله‌کابین با بهره‌گیری از علم و تجهیزات روز دنیا و همکاری با شرکت دوپل‌ مایر اتریش انجام شد و تمام کابین‎ها و مسیرهای رفت و برگشت آن همگام با استانداردهای روز دنیاست.

تله کابین تبریز ۶ دکل دارد که در فاز نهایی قرار است به ۲۴ عدد افزایش یابد. هر کابین می‌تواند تا ۸ نفر معادل ۶۴۰ کیلو را با خود حمل کند. طول مسیر در فاز اول ۱۴۸۰ متر است و شما را در زمانی اندک به بالاترین نقطه عینالی می‌رساند. فاز اول تله‌کابین تبریز دو ایستگاه دارد که فاصله ارتفاع ایستگاه اول و دوم ۲۴۰ متر است.

آرامگاه

ژان بابتیست تاورنیه، جهانگرد فرانسوی که در سال ۱۶۳۶ میلادی تبریز را دیده بود، دربارهٔ این کوه چنین نوشته است: «در بیرون شهر کوهی است موسوم به «عینالی» که سابقاً روی آن آتشکده و کلیسا بوده و مسلمانان آن را تبدیل به مسجد کرده‌اند و یک دیر خرابه هم نزدیک آن مسجد وجود دارد و سردابی هم هست که چند قبر در آن قرار دارد و ستون‌های سنگ مرمر در آنجا انباشته شده و گویند آن مسجد در اصل، مقبره بعضی از پادشاهان ماد بوده‌است.»

آرامگاه عون بن علی که به «عینالی» و «عینال، زینال» نیز معروف است، از بناهای تاریخی شهر تبریز و مربوط به دورهٔ ایلخانان است. این آرامگاه که بر فراز رشته‌کوه سرخاب بنا شده، به شیوهٔ ایلخانی ساخته شده‌است. بنای آرامگاه از ۹ اتاق، ۶ گنبد، هشتی و ایوان تشکیل یافته و در دورهٔ قاجار برای جلوگیری از تخریب آن، اتاقی در سمت شمال بنا احداث شده‌است.

آرامگاه عون بن علی تا سدهٔ نهم هجری سالم بوده و در این دوره بر اثر حملهٔ نیروهای امپراتوری عثمانی به‌طور کلی ویران شده‌است. این بنا در دورهٔ شاه عباس یکم ازنو ساخته شد؛ ولی دیری نپایید که زمین‌لرزهٔ سال ۱۱۹۳ هجری آن را به شدت تخریب کرد. در واپسین سال‌های سدهٔ سیزدهم هجری، قهرمان میرزا بنای آرامگاه را مرمت نمود.

براساس منابع و کتب تاریخی از جمله توسط ملا محمد امین حشری تبریزی، در کتاب روضه اطهارو بحرالانساب، دو تن از فرزندان علی بن ابی‌طالب به نام‌های «عون بن علی» و «زید بن علی» که از فرزندان اسما بنت عمیس می‌باشند، در این مکان آرمیده‌اند. این بنا در گذشته بیش‌تر به منظور انجام مراسم‌های مذهبی کاربرد داشته‌است.

آرامگاه عون بن علی

 

عکسی قدیمی از بقعه عون بن علی در قله و ربع رشیدی در دامنه‌ی آن

 

یادمان شهدای گمنام

یادمان ۸ تن از کشته‌شدگان ایرانی جنگ ایران و عراق در کنار آرامگاه عون بن علی قرار گرفته‌است. بنای این یادمان از سال ۱۳۸۱ خورشیدی آغاز شده و در ۳۰ شهریور ۱۳۸۵ خورشیدی به بهره‌برداری رسیده‌است.

از مشخصات بارز بنای یادمان شهدای گمنام می‌توان به رعایت سبک منطبق بر معماری شهر سنتی تبریز، رعایت سبک آرامگاه‌های ایران، استفاده از شعرهای محمدحسین شهریار، استفاده از نقش‌های اسلامی، استفاده از حرف هشت و قرارگرفتن بنا در امتداد مسیر قبلهٔ وادی‌رحمت اشاره کرد.

آرامگاه شهدای گمنام در مجاورت بقعه‌ی عون بن علی

 

قله‌ها

فهرست قله‌های رشته‌کوه سرخاب:

قلهٔ دند (ارتفاع: ۲۳۷۸ متر)

قلهٔ بهلول (ارتفاع: ۱۹۸۵ متر)

قلهٔ پکه‌چین (ارتفاع: ۱۹۴۵ متر)

قلهٔ هیلله (ارتفاع: ۱۸۵۰ متر)

قلهٔ عون بن علی (ارتفاع: ۱۸۰۰ متر)

 

تله کابین عینالی

تله‌کابین عون بن علی یا عینالی، یکی از پروژه‌های در دست اجرا در شهر تبریز می‌باشد که پس از تکمیل طولانی‌ترین تله‌کابین کشور خواهد شد. این پروژه بخشی از پروژه تفرجگاه عون بن علی و پارک طبیعت است.

عملیات اجرایی تله‌کابین عون بن علی، در ارتفاعات شمالی تبریز و در کوه عون بن علی با تفاهم‌نامه‌ای که بین ایران و اتاق بازرگانی اسکاندیناوی ایران انعقاد شده‌است در سه فاز در دست اجرا است که فاز اول این پروژه با اعتبار ۱۰۰ میلیارد ریال و به مدت ۹ ماه اجرا شده و در دی ماه سال ۱۳۸۹ به بهره‌برداری رسید.

فاز اول

فاز اول این پروژه در دی ماه سال ۱۳۸۹ به طول ۱۴۸۰ متر (شیب‌دار) به بهره‌برداری رسید، در این فاز مسیر از دامنه کوه آغاز و در ارتفاعات عون بن علی به پایان می‌رسد. این مسیر ظرفیت انتقال یک هزار نفر در ساعت را دارد، و با حرکت تله‌کابین از دکل دوم به سوم، مسافران با عبور از صخره‌ها دید کاملی از شهر دارند، عبور از دکل چهارم و پنجم نیز از کنار مسجد عون‌بن‌علی و یادمان شهدای گمنام است، نقطه زیبای این مسیر عبور از دره مقابل رستوران بام تبریز به عمق ۹۰ متر و به طرف انتهای مسیر است.

فاز دوم

فاز دوم تله‌کابین تبریز از ارتفاعات عون بن علی تا سد شهید مدنی با اعتبار ۱۲۰ میلیارد ریال اجرا خواهد شد و طبق محاسبات انجام گرفته کل زمان سفر در هر مسیر رفت و برگشت از طریق تله‌کابین در فاصله چهار کیلومتری عون بن علی تا ارتفاعات بالادست سد شهید مدنی ۶ دقیقه و ۲۴ ثانیه و در هر شش ثانیه نیز یک کابین در رفت و برگشت خواهد بود.

فاز سوم

فاز سوم این پروژه نیز از سد شهید مدنی تا ارتفاعات کوه دند تکمیل خواهد شد که پس از راه‌اندازی این پروژه به طولانی‌ترین تله کابین کشور تبدیل خواهد شد.

تجهیزات فنی

تمامی تجهیزات و امکانات فنی این پروژه از شرکت دوپل مایر اتریش خریداری شده است، همچنین سیستم هدایت این تله کابین در سرعت ۵ متر بر ثانیه با قدرت ۱۹۱ کیلو وات عمل می‌کند.

تعداد دکل : ۶ ( متغیر از ۸ الی ۳۸ متر)

نوع تنشن : هیدرولیکی در ایستگاه پایین

محل ایستگاه درایو : پایین

نوع کابین : ۸ نفره جدا شونده

قطر کابل اصلی : ۴۵ میلی متر

منبع: ویکی‌پدیا، کارناوال


۱. اگر خاطره یا تجربه‌ای درباره این مکان دارید اینجا بهترین جا برای به اشتراک‌گذاری اون هست.

۲. لطفا فقط دیدگاه، خاطره یا تجربیات‌تون در مورد مکان فوق رو اینجا بنویسید. برای تماس با ما یا مشارکت در پروژه به صفحه تماس با ما مراجعه کنید.