قدمت خانهی لالهای به اواخر دوران قاجاریه میرسد. این خانه متعلق به «مرحوم یحیی ذکا»، از پژوهشگران برجستهی معاصر بود و وی را میتوان یکی از بنیانگذاران موزه در ایران نامید چون نقش بسزایی در برنامهریزی و راهاندازی موزههای متعددی در تهران و دیگر شهرستانها داشت. بههمین دلیل برای بزرگداشت خدمات مرحوم ذکا در زمینهی تاریخ و ایرانشناسی، مخصوصا پژوهشهایی در مورد آذربایجان و تبریز، این خانه را به «دفتر پژوهشهای تاریخی یحیی ذکا» تبدیل کردهاند. این بنا در دو طبقه ساخته شده است که عرضهی آن ۹۰۰ متر مربع و اعیانی آن ۶۰۰ متر مربع است.
در طبقهی همکف یک اتاق مرکزی و دو اتاق جانبی قرار دارد و راه ورود به این طبقه از طریق ۲ راهپله است. به طبقهی اول نیز میتوان از راهپلهی کلاه فرنگی وارد شد که یک تالار بزرگ و چند اتاق دیگر دارد. این بنا دو ایوان با ستونها و سرستونهای گچکاری شده دارد و زیبایی خاصی به نما بخشیده است. خانهی لالهای دو ورودی دارد که یکی در قسمت غرب و دیگری در جنوب غربی بنا قرار گرفته است و ساختمان اصلی در ضلع شمالی آن قرار دارد. در حیاط خانه حوضی زیبا توسط باغچههای گلکاری احاطه شده و خانه را به بهشت کوچک قجری تبدیل کرده است. در قسمت شمالی حیاط خلوت هم قرار دارد که روشنایی خانه را تامین میکند. خانهی لالهای در ۲۰ آذر ماه ۱۳۷۹ به شمارهی ۲۹۱۹ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
آدرس بنا: تبریز، خیابان ارتش جنوبی، کوچهی صدر
منبع: کجارو
۱. اگر خاطره یا تجربهای درباره این مکان دارید اینجا بهترین جا برای به اشتراکگذاری اون هست.
۲. لطفا فقط دیدگاه، خاطره یا تجربیاتتون در مورد مکان فوق رو اینجا بنویسید. برای تماس با ما یا مشارکت در پروژه به صفحه تماس با ما مراجعه کنید.