بوستان مفاخر تبریز یا بوستان طوبائیه، یکی از بوستانهای تبریز است که در محلهٔ آبرسان و در حاشیه بزرگراه آزادی واقع شده و ۱۵٬۰۰۰ مترمربع مساحت دارد.
محل این پارک و مسجد طوبی که در کنار پارک واقع شده است، قبلاً به باغ بزرگی اختصاص داشت که به حاج رضا طوبی از بازرگانان تبریزتعلق داشت. او بعدها باغ خود را وقف کرده و به گورستان طوبائیه تبدیل میکند. در این گورستان، تنی چند از مشاهیر آذربایجان از جمله، باقرخان (همرزم ستارخان و مشهور به سالار ملی)، آیتالله میرزا فتاح شهیدی، رضا طوبی و محمد نخجوانی دفن شدهاند. در حال حاضر، این گورستان به «پارک مفاخر» تبدیل شده و بخشی از این پارک به یادمان مفاخر آذربایجان اختصاص داده شده است.
محل این پارک و مسجد طوبی که در کنار پارک واقع شده است، قبلاً به باغ بزرگی اختصاص داشت که به حاج رضا طوبی از بازرگانان تبریز تعلق داشت. او بعدها باغ خود را وقف کرده و به گورستان طوبائیه تبدیل میکند. در این گورستان، تنی چند از مشاهیر آذربایجان از جمله، باقرخان، آیتالله میرزا فتاح شهیدی، رضا طوبی و محمد نخجوانی دفن شدهاند. در حال حاضر، این گورستان به «پارک مفاخر» تبدیل شده و بخشی از این پارک به یادمان مفاخر آذربایجان اختصاص داده شده است.
طوبائیه یا طوبی نام یکی از قبرستانهای تبریز در دوران معاصر میباشد. این قبرستان در خیابان کمربندی این شهر نرسیده به چهارراه آبرسانی قرار دارد و در جنب آن مسجد معروف طوبی ساخته شده است. مسجد طوبی از بزرگترین مساجد شهر است و مراسم ترحیم بسیاری از بزرگان علم و فرهنگ و ادب و متمولین شهر در آن بر پا میشود. مسجد طوبی هم چنین محل برگزاری جلسات پرشور تلاوت قرآن توسط قاریان بین المللی است و همیشه یکی از پرشورترین جشنهای نیمه شعبان در آن بر گزار میگردد.به هر حال این مسجد و قبرستان در جوار هم قرار دارد. چندی پیش، یعنی حدود ۱۰ سال پیش از این قبرستان طوبائیه به یک بوستان تبدیل شد و تنها چهار مزار آن حفظ گشت. مزار باقر خان سالار ملی، آیت الله شهیدی، برادران فرهنگ دوست نخجوانی (حاج محمد و حاج حسین) از جمله این مزارات بودند. بنای یادبود جالبی نیز بر فراز این مزارات در حال ساخت میباشد. مسئولان شهرداری تبریز امیدوارند که این بنای یادبود در آینده نزدیک به یکی از نمادهای شهر تبریز مبدل گردد.پیش از این که این بنای یادبود ساخته شود، مزارات مشاهیر طوبائیه در داخل یک مقبره کوچک آجری و گنید دار قرار داشت.حاج حسین برادر حاج محمد نخجوانی در سال ۱۲۵۸ ه.ش در تبریز متولد شد . وی محقق ، نویسنده و مترجمی بود که همه عمرش را صرف جمع آوری کتب خطی نمود . حاصل تلاشها و بازدید هایش از تمامی کتابخانه ها و موزه های شهرهای بزرگ داخل و خارج کشور ۸۳۶ جلد کتب خطی و ۲۰۴۳ جلد کتب سنگی و سربی است که به یادگار مانده است . او همچون برادرش حاج محمد در وصیت نامه اش کتابخانه خویش را که یکی از پنج کتابخانه خصوصی تبریز بود ، به کتابخانه ملی تبریز اهدا نمود. سرانجام وی در سال ۱۳۵۲ ه. ش چشم از جهان فرو بست و در قبرستان طوبائیه در کنار برادرش آرمید.
۱. اگر خاطره یا تجربهای درباره این مکان دارید اینجا بهترین جا برای به اشتراکگذاری اون هست.
۲. لطفا فقط دیدگاه، خاطره یا تجربیاتتون در مورد مکان فوق رو اینجا بنویسید. برای تماس با ما یا مشارکت در پروژه به صفحه تماس با ما مراجعه کنید.